WHY SHOULD MY CHILD READ EVERY DAY?

Why can’t I skip my 20 minutes of reading tonight?  Let’s figure it out mathematically!

Student A reads 20 minutes/5 nights/every week.
Student B reads only 4 minutes a night (or not at all).

Student A reads 20 x 5 = 100 minutes a week.
Student B reads 4 x 4 = 16 minutes a week.

Student A reads 4 x 100 = 400 minutes every month.
Student B reads 4  x 16 = 80 minutes every month.

Student A reads 9 school months = 3600 minutes per year.
Student B reads 9 school months = 720 minutes per year.

Student A practices reading the equivalent of 10 whole school days each year.
Student B practices reading the equivalent of 2 whole school days each year.

By the end of 6th grade, If  Student A and Student B maintain these same reading habits:
Student A will have read the equivalent of 60 whole school days.
Student B will have read the equivalent of only 12 school days.



Out of School, Recreational Reading and Scores on Standardized Reading Tests:

Minutes of reading each day         % Rank
65 98
21.3 90
14.2 80
9.5 70
6.4 60
4.6 50
3.3 40
1.9 30
Last modified: Wednesday, July 20, 2011, 12:12 PM